Lichtjes in Gouda

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roxmarie
Berichten: 1143
Lid geworden op: 13 apr 2022, 09:36
Gaf bedankjes: 61 keer
Werd bedankt: 97 keer
Contacteer:

Lichtjes in Gouda

Bericht door Roxmarie »

https://www.omroepwest.nl/nieuws/466125 ... kaarslicht

GOUDA - Onder toeziend oog van duizenden nieuwsgierigen is vrijdagavond de grote kerstboom op de Markt in Gouda ontstoken. Met een druk op de knop gingen de lichtjes aan en kwam het evenement Gouda bij Kaarslicht tot een hoogtepunt. De hele dag waren er in de stad activiteiten en konden bezoekers genieten van muziekoptredens, theater en een kerstmarkt. Bekijk hier de hoogtepunten van Gouda bij Kaarslicht in foto's.
Burgemeesters zetten lampjes van kerstboom aan

Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda en de loco-burgemeester van zusterstad Kongsberg hebben de grote kerstboom voor het oude stadhuis ontstoken. Dat gebeurde in het bijzijn van duizenden bezoekers van Gouda bij Kaarslicht. Verhoeve stond in zijn toespraak stil bij het overlijden van de Britse koningin Elizabeth eerder dit jaar. 'Kleine stappen maken volgens de koningin een wereld van verschil', aldus Verhoeve.
'Laten we daarom verzoeningsgezind zijn', zegt de Goudse burgemeester. 'Er is al ruzie en oorlog genoeg.' Als het aan hem ligt, volgen er de komende tijd meer stappen die een kleine moeite kosten. 'Stuur een kaartje naar de mantelzorger of maak een knipoog naar een onbekende.'
Achter de ramen van het gotische stadhuis branden 1500 kaarsen © Omroep West

Asielzoekers delen kaarsen uit
In de binnenstad komt onze verslaggever een groep vrijwilligers tegen die geheel in het wit gekleed is. Zij delen kaarsen uit. Onder hen Hashid en Mohamed van de asielboot in het Gouwekanaal. 'We zijn trots om hier deel van uit te maken', reageren de mannen in het Engels. Hashid heeft al zijn kerstcadeau gekregen: hij mag in Nederland blijven. Mohamed wacht nog in spanning.
Iets verderop voor café Heeeurlijk zit de Kerstman. 'Ik geef geen cadeautjes maar knuffels', zegt de gast uit het hoge noorden. Ze gidst alle bezoekers naar de Sint-Janskerk en de Markt. 'En straks trek ik mijn glitterjurk weer aan.' Verderop in de straat klinken de klanken van popkoor Rebound uit Leidschendam.


Struinen in en rond de Sint-Janskerk
Een aantal goede doelen is met een kraam aanwezig in de Sint-Janskerk. Achter een van de kraampjes wordt 'zeer verheugd' gereageerd op massale aanloop. 'Je ziet veel Gouwenaars, maar je hoort ook buitenlandse talen.
In het eetgedeelte in het koor zitten drie Duitsers aan een wit wijntje. Ze waren in april voor het eerst in de Kaasstad en hoorden toen van Gouda bij Kaarslicht. De oosterburen zijn er speciaal voor gekomen.
Kraampjes met artikelen en folders in de Sint-Jan © Omroep West

1500 kaarsen achter het raam
Dé blikvanger van Gouda is het gotische stadhuis op de Markt, dat in 1459 is opgeleverd. Achter elk raam staan vrijdagavond brandende kaarsen, net als bij de winkels rondom de Markt. Die traditie gaat terug tot 1958, toen de Goudse kaarsenfabriek haar 100-jarig bestaan vierde. Saillant detail: toenmalig burgemeester Karel Frederik Otto James wilde dat liever niet, vanwege de kans op brandgevaar. Er staat dan ook in elke kamer een brandwacht met een emmer water. Er zijn heel wat Gouwenaars die om 20.00 uur opgelucht ademhalen, als er weer geen brand is uitgebroken. De gemeente Gouda sponsort de 1500 kaarsen die vrijdagavond gebruikt worden.
De kerstboom uit zusterstad Kongsberg is bijna twintig meter hoog. Hij is dit jaar wat dunnetjes aan één kant, maar dat lossen gemeentewerkers op door er losse takken in te steken. De spar is versierd met kerstballen waaraan het Goudse kindercollege wensen heeft geplakt. Zo heeft kinderwethouder Timo zijn bal versierd met munten. 'Ik weet dat geld niet aan een boom groeit, maar ik wens dat geen enkel kind in armoede hoeft op te groeien.'


Generale repetitie bij daglicht
Ondertussen wordt op de Markt druk gerepeteerd voor het ontsteken van de Noorse kerstboom. Liza uit Oekraïne zal 'Stille Nacht' zingen onder begeleiding van Bulk Out, de huisband van cultuurpodium De Theaterbakkerheij. Ook solisten Martin van der Starre en Elise Mannah warmen alvast hun stem op.
Overigens doet het verrijdbare carillon voor het eerst niet mee. Nu er gekozen is voor een band, hoopt de organisatie dat er meer mensen gaan meezingen.
Liza uit Oekraïne repeteert op de Markt © Omroep West

Kindje Jezus in een kribbe
Op het pleintje Achter de Waag kun je genieten van een levende kerststal. Vrijwilligers van de kinderboerderij zorgen voor de dieren en kinderen vertellen het eeuwenoude kerstverhaal. Van de twee ezels in de stal fungeerde er één als os.
Levende kerststal in Gouda © Omroep West

Openingsconcert in Goudse Schouwburg
De feestelijkheden beginnen met een concert van harmonie De Pionier in de Goudse Schouwburg. Ook muziekgezelschap Byorkester uit de Noorse gemeente Kongsberg is er. Met deze plaats heeft Gouda al jaren een stedenband.
Gebruikersavatar
Roxmarie
Berichten: 1143
Lid geworden op: 13 apr 2022, 09:36
Gaf bedankjes: 61 keer
Werd bedankt: 97 keer
Contacteer:

Re: Lichtjes in Gouda

Bericht door Roxmarie »

Helaas is het dit jaar al geweest, maar de foto's zijn prachtig.

https://goudabijkaarslicht.nl/

Afbeelding

Achtergrond informatie over het ontstaan van deze jaarlijkse traditie.

Sinds 1956 wordt in Gouda kaarsjesavond georganiseerd als feestelijk onthaal van de boom die onze zusterstad Kongsberg ons jaarlijks schenkt.

Inmiddels is kaarsjesavond uitgegroeid tot Gouda bij Kaarslicht. Een prachtig cultureel evenement wat, naast het feestelijk ontsteken van de lichtjes in de boom tussen 19.00 en 20.00 uur, bestaat uit diverse activiteiten in kerstsfeer door de gehele binnenstad vanaf 14.00 tot 22.00 uur.

Benieuwd hoe het allemaal begon…?


Gebruikersavatar
Roxmarie
Berichten: 1143
Lid geworden op: 13 apr 2022, 09:36
Gaf bedankjes: 61 keer
Werd bedankt: 97 keer
Contacteer:

Gouda bij Kaarslicht 2002 uitzending

Bericht door Roxmarie »

De avond is inmiddels geweest, maar wil je nu zien wat je hebt gemist, dan kun je het terug bekijken via YouTube.

Plaats reactie