Musua in Friesland

Gebruikersavatar
Roxmarie
Berichten: 927
Lid geworden op: 13 apr 2022, 09:36
Gaf bedankjes: 38 keer
Werd bedankt: 44 keer
Contacteer:

Musua in Friesland

Bericht door Roxmarie »

In Friesland zijn vele musea te vinden.

De exposities zijn op verschillende locaties en hebben verschillende looptijden.

Hier vind je een overzicht van de musea in Friesland:
https://www.museum.frl/musea/

Ik licht er een paar uit:

In Heereveen b.v. kun je deze expositie zien:

Kunst in kopie?
21 januari 2023 t/m 14 mei 2023 Heerenveen Museum

Jan Mankes, Jeanne Bieruma Oosting, Boele Bregman en Tjerk Bottema. Vier kunstenaars die tijdens hun leven in en rond Heerenveen wonen en werken. Zij schilderen niet alleen, maar maken ook grafische kunst zoals etsen en houtsneden. Oosting is zelfs één van de eerste Nederlandse kunstenaars die met de lithotechniek experimenteert. Het toepassen van nieuwe technieken past in de artistieke ontwikkeling van de kunstenaars en hun zoektocht naar de beste wijze om hun waarneming of emoties weer te geven.

https://www.museum.frl/activiteiten/kunst-in-kopie/

Ook zie je daar deze expositie


De Drukwerkplaats
21 januari 2023 t/m 28 mei 2023 Heerenveen Museum

Kunstenaars zoeken al eeuwen naar manieren om hun werken te reproduceren. De meest oude technieken om dit te kunnen zijn hoogdruk en diepdruk. Bij hoogdruk liggen de delen die afgedrukt worden hoger dan de delen die niet worden afgedrukt. Hoogdruk wordt voornamelijk gebruikt voor het drukken van tekst, maar de techniek blijft ook in trek voor illustraties en andere artistieke toepassingen middels o.a. houtgravures en linosnedes.

https://www.museum.frl/activiteiten/de-drukwerkplaats/



Iets anders als een standaard museum?
Met kinderen, deze zomer?
Klompschilderen

12 juli 2023 t/m 06 september 2023 Klompenmuseum

Zin om met het hele gezin creatief bezig te gaan? Kom dan klompschilderen bij Klompenmuseum en -makerij in Noardburgum.

In Friesland zijn het de bekendste klompen: ‘scherjontsjes’. Vernoemd naar de familienaam Scherjon. In 1840 zijn ze begonnen en tot op de dag van vandaag worden er nog steeds klompen gemaakt. Naast het museum zit de klompenmakerij waar je het productieproces kunt zien.

Na een warm welkom door de familie Scherjon op de klompenmakerij krijg je een kort verhaal te horen over de klomp en het productieproces. Je kunt daarna door het museum lopen en inspiratie opdoen. Vervolgens krijg je een klomp om die zelf, naar eigen inzicht, te verven. Een leuk uitje voor jong en oud!

Gedurende zomervakantie elke woensdagmiddag van 14.00 – 15.30 uur. Kosten € 10,- p.p. Dit is incl. museumbezoek, klomp en verf. En als je wilt kun je ook nog een kijkje nemen in het naastgelegen fierljeppolder. Ook van de familie Scherjon. En in de prijs inbegrepen.

Reserveren is niet verplicht, maar wel fijn.

Tijd:14:00 - 15:30
Datum:12 juli 2023 - 06 september 2023
Museum:Klompenmuseum
Plaats:8
Adres:Noordburgum

https://www.museum.frl/activiteiten/klompschilderen/



’t Fiskershúske

Museum ’t Fiskershúske verzamelt en exposeert voorwerpen die betrekking hebben op de oude kustvisserij en het leven van de bewoners van het dubbeldorp Paesens-Moddergat. De ramp van Moddergat uit 1883, waarbij 83 vissers omkwamen, vormt hier vanzelfsprekend een groot aandeel in. De tentoongestelde voorwerpen zijn te bezichtigen in de vier huisjes van het museum.

Het oudste huisje is uit 1794 en geeft een beeld van de inrichting van een vissershuis langs de waddenkust rond 1850. In ‘Klaske’s Húske’ zijn de kamers ingericht in de stijl van de vroege twintigste eeuw. In huisje ‘de Aek’ vindt u de permanente expositie ‘Vissers van Wad en Gat’, met aandacht voor scheepsmodellen, vissersgereedschap, het reddingswezen en herinneringen aan de scheepsramp van Moddergat. Huisje ‘de Logger’ is voor wisselende tentoonstellingen.

https://www.museum.frl/musea/it-fiskershuske/


Museum ’t Behouden Huys

Museum ’t Behouden Huys is net als Terschelling: uniek, eigenzinnig en verrassend veelzijdig! Stap aan boord van de Lutine en ontdek wat er in de avond van 9 oktober 1799 gebeurde, toen het schip met al zijn goud ten onder ging. Of ga met je familie op ontdekkingsreis met Willem Barentsz en zijn bemanning naar het ijskoude Nova Zembla. En wist je dat bijna alle huizen van West-Terschelling in 1666 door de Engelsen in de as werden gelegd en de rook te zien was tot ver in Friesland? Dominee Grevensteijn vertelt je er alles over.

Het museum heeft ook een gratis audiotour boordevol boeiende verhalen in het Nederlands en in de drie Terschellinger dialecten. Voor onze buitenlandse bezoekers zijn alle verhalen in het Duits en Engels te beluisteren. Kom langs en ontdek het zelf!

Commandeursstraat 30
West-Terschelling
tel: 0562-442389
info@behouden-huys.nl

https://www.behouden-huys.nl/

Afbeelding
Plaats reactie